בלוג #16 - רגולציה לעת זיקנה - מה חשוב לדעת
- Arch. Meyzi Hezkia
- Mar 19
- 4 min read
נושא התכנון לגיל השלישי מדובר רבות והוא נוגע לכולנו. משפטים כגון Longevity / Healthy aging / Co-Housing נכנסו לז'רגון שלנו רק לא מזמן וניכר כי החוק והרגולציה בשוק התכנון לגיל השלישי נמצאים בשינו מתמיד.
___________________________________________________________________________ תתפלאו לשמוע כי מבחינת הרגולציה והיחס המיוחד אשר נושא זה מקבל מהמערכת הממשלתית בישראל – הרוב המכריע של העבודה הרגולטיבית בנושא זה החלה בשנת 2021, אז התקבלה החלטה 127 בנושא היזדקנות מיטיבה.

הזדקנות מיטיבה והתמודדות עם אוכלוסיית הקשישים במדינת ישראל הוא נושא מרכזי שמקבל תשומת לב הולכת וגדלה בשנים האחרונות. ההבנה כי איכות החיים של הקשישים משפיעה לא רק עליהם, אלא גם על החברה כולה, הובילה לפיתוח מודלים של דיור, רווחה וקהילה עבור אוכלוסיית הגיל השלישי. ההתמודדות עם הבעיה כוללת אספקטים של דיור, טיפול רפואי, תמיכה רגשית וחברתית, שיפור נגישות ושילוב הקשישים בקהילה.
שימו לב מה קרה כאן, בשנים האחרונות ובאיחור אופנתי של עשור מארגון הבריאות העולמי [כיאה למדינתנו] פיתחה המדינה מנגנונים מדידים לטובת הנושא "הזדקנות מיטיבה".
צעדים רגולטיביים שנעשו לפני שנת 2021:

1. חוק הסיעוד (1995):
מטרת החוק לקבוע את הזכויות של אנשים סיעודיים במדינת ישראל ולספק תמיכה כלכלית ומעטפת שירותים רפואיים וקהילתיים למי שזקוקים לעזרה יומיומית.
2. החוק לנגישות וביטול אפליה (1998):
החוק קובע דרישות נגישות לאנשים עם מוגבלויות, ביניהם קשישים, כדי לאפשר להם גישה נוחה למבנים ציבוריים, תחבורה ציבורית ושירותים נוספים.
3. . תכנית "מעמד קשישים" של משרד הרווחה (2010):
משרד הרווחה והשרותים החברתיים השיקה את התוכנית, אשר מיקדה את שיפור איכות החיים של הקשישים באמצעות תמיכה כלכלית, רווחה ושירותים נוספים, תוך פיתוח פתרונות בדיור הקשורים לקשישים.
4. חוק דיור מוגן (2012):
הוגדר מונח "דיור מוגן" כמקבץ דירות המיועד למגורי דיירים בני 60+, עצמאיים, תמורת תשלום מצידם. הוגדר הצורך ברישיון מהמדינה מועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, לרבות אישור נגישות. הופק לראשונה מרשם בתי דיור מוגן בישראל. סעיפים (19)(20) התייחסו לנושא מחלקות סיעודיות ושירותי חובה ושירות לדיירים כולל שירותי עו"ס, תרבות ובריאות.
עד לשנת 2021 הקשישים בישראל יכלו להיות אחד משניים - עצמאיים או מוגבלים. כך או כך לא ניכרה ראייה כוללת של חלק אינטגרלי מהקהילה לכל אורך שנותיה אלא חלק שצריך לטפל בו במסגרת שירותי בריאות או רווחה. הנושא הזה השתנה בעקבות השינוי המתודי העולמי.

צעדים רגולטיביים שנעשו לאחר שנת 2021:
1. האסטרטגיה הלאומית להזדקנות מיטיבה (2021):
במענה לגידול המהיר באוכלוסיית הקשישים בישראל, הג'וינט א.ש.ל בשיתוף משרד הרווחה וגופים נוספים יזם אסטרטגיה לאומית שמטרתה להבטיח לאנשים בגיל השלישי איכות חיים מיטבית ופרסם את תוכנית ההכשרה Muni100 תוך שימוש במדדים שהתקבלו להכשרת יועצים לטובת מציאת פתרונות במסגרת רשויות מקומיות. האסטרטגיה כוללת צעדים בתחום הדיור, בריאות, רווחה, טיפול סיעודי, ושירותים לקשישים במסגרת הפעילות המקומית בכל רשות.
2. תדריך תכנון לסביבות מגורים לאורך החיים (2023):
נושא הדיור המותאם לצרכים של הקשישים החל לקבל דגש הרבה יותר חזק. פיתוח מודלים של דיור קהילתי ושיתופי (כמו דיור מוגן עם קהילות תומכות) הוא אחת הדרכים בהן המדינה שואפת לשלב את הקשישים בקהילה ולספק להם תמיכה רפואית וחברתית בזמן הזדקנותם. משרד הבינוי והשיכון פרסם את אחד המסמכים החשובים ביותר - תדריך תכנון סביבות מגורים לעת זיקנה כמדיניות יישובית עבור מתכננים.
3. התמקדות בהשקעה בטכנולוגיות בריאות (2024):
אחד הלקחים העיקריים מהתקופה האחרונה היה הצורך בהשקעה בטכנולוגיות לשירות בריאות מרחוק, במיוחד עבור אוכלוסיית הקשישים. לאחר 2021, הושם דגש על יצירת פתרונות טכנולוגיים שיכולים לשפר את איכות החיים של הקשישים (כגון אמצעים לניהול רפואי מרחוק, פתרונות לבדיקות רפואיות על בסיס טכנולוגי).
4. שירותי טיפול בקהילה (עדכון אחרון 2024):
אחד השינויים המשמעותיים הוא הגברת התמיכה בקשישים בקהילה, על מנת למנוע את הצורך בהעברה למוסדות סיעודיים. במסגרת פעילות וועדת התכנון הארצית לתכנית המתאר תמ"א 49 למוסדות בריאות הושם דגש על הצעת שירותים כמו טיפול ביתי, שירותי ליווי, טיפול סיעודי ושירותים חברתיים בקהילה. אחד השיפורים שהוכנסו במתווה של תכנית המתאר לאורך שנות הפעילות בה (2017-2024) היה מעבר אשפוזים לקהילה בהיקף של 15% מסך מיטות האשפוז. מכיוון שמיטות אלו משויכות כמעט כולן לקבוצת הגיל המבוגרת, הן מושפעות באופן ישיר מהזדקנות האוכלוסייה.
התקופה שלאחר 2021 מאופיינת בתשומת לב רבה יותר לנושא הזדקנות מיטיבה, תוך שימת דגש על שילוב הקשישים בקהילה, נגישות ושירותים רפואיים מותאמים. עם ההתמודדות עם אתגרים הקשורים להזדקנות האוכלוסייה בישראל, המיקוד הוסב לפיתוח מדיניות רחבה ומתקדמת יותר

Comentarios